Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Få ner utskriftskostnaden

När en skrivare ska köpas in är det många som tittar på priset och väljer en billig modell. Det man i detta fall inte tänker på är att det inte är skrivaren som kostar mest – det är kostnaden för färgpatroner. I längden kommer en dyr skrivare med billigare utskrifter bli billigare än en billig skrivare med dyra utskrifter. Det man bör titta på är tre saker.

För det första är det kostnaden för ”testsida”. Detta innebär vad en sida kostar som innehåller både text och bild. En genomsnittlig utskrift helt enkelt som mixar bilder med text. I ett test som Råd & Rön genomförde år 2015 visade det sig att priset per utskrift var mycket olika mellan de multiskrivare som jämfördes. Bland de tio skrivare som jämfördes fanns det skrivare där en testsida kostade 0,41kr per utskrift. Men även de som kostade 0,80 och 1,40kr. Den dyrast kostade 3,48kr. Men då ska tilläggas att den dyraste var en ren fotoskrivare vilket inte gör jämförelsen helt rättvis.

Men visst är det stor skillnad på att betala 0,41 istället för 1,41 per utskrift.

För det andra bör man se till att det är separata färgpatroner i dessa skrivare. De allra flesta har den lösningen men det finns fortfarande skrivare på marknaden som enbart har en enda färgpatron. Det kan kanske ses vara behändigt att bara ha en svart och en färgpatron. Men det blir mycket dyrare i längden. När exempelvis cyan tar slut i denna färgpatron behöver hela patronen bytas ut. En ny dyr patron måste köpas in. Har man istället separata färgpatroner byts enbart den färg ut som är slut.

För det tredje bör man se till att skrivaren kan skriva ut även om den svarta patronen tagit slut. Den som vill skriva ut i blått eller grönt bör kunna göra detta även om det inte går att skriva ut i svart. Därmed kan man skriva ut på den bläckpatron som har kvar bläck.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *