Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kendama – en allt mer populär leksak

Kendama kommer från början från Frankrike. Men dagens utseende fick den för ungefär 100 år sedan i Japan. Kendama är mest känt som en leksak. Du hittar oftast kendama i leksaksaffärer vilket bidrar till att dess status blir just en leksak. Kendama är dock så mycket mer än en leksak, det är en sport!

Varje år hålls kendama VM i Japan ”KWC” Kendama World Cup där världseliten gör upp.
Där finns det två olika tävlingar där den ena spelas i freestyle och den andra efter en förbestämd trick lista. Tävlingen har på senare år dominerats av spelare från USA från att tidigare ha mest Japanska spelare. Det närmaste vi kommer Sverige i form av världsmästare är danska Thorkild May från KROM kendama som vann ”freestyle VM 2014”.

Kendama som sport är dock på uppgång i Sverige som har en rad duktiga spelare.
Den 3 juni 2017 kommer Swedish Kendama Association att anordna det första riktiga Kendama SM.
Eventet heter Swedish Kendama Championship och kommer äga rum i Gävle.
Där kommer det att koras två svenska mästare. En i freestyle och en i S.K.A. style som bygger på en förutbestämd trick lista med 33 tricks. Det gäller att ha bra koll på nästan alla 33 tricks om man vill ha en chans att vinna. Spelare möts i en mot en matcher där den som först får tre poäng vinner.
En poäng får man om man sätter ett trick medans motståndaren missar.
I freestyle kommer det vara helt valfritt vilka tricks man vill köra men man har bara 30 sekunder på sig.
Även där avgörs det i en mot en matcher.
Den totala prispotten i Kendama SM är 20 000:-. 5000:- går till vinnarna i dem båda tävlingarna medans 3000:- går till tvåan och 2000:- till trean. Vid tävlingar är det standard kendamas som gäller och vissa mått måste hållas. Information om Kendama SM och senare även information om vem som vinner presenteras på kendamasm.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *