Eftersom de som bor i en hyresrätt inte äger bostaden finns en rad regler som begränsar hur mycket man får renovera i bostaden. Även de som bor i bostadsrätt begränsas något men kan i betydligt större utsträckningar renovera. Det är enbart de som bor i helt friköpta hus (villa/radhus) som inte behöver ta hänsyn till några regler. Detta åtminstone så länge som renoveringen sker inomhus.
Hyresrätten
Generellt får man som hyresgäst inte lägga nytt golv utan hyresvärdens tillstånd. Om så ändå sker kan hyresvärden kräva att golvet ska ”återställas till ursprungligt skick” när man flyttar. Detta i likhet med andra större ändringar som skett.
Om man har kontakt med hyresvärden kan man vara beredd på tre olika svar
- Ja, du får lägga in nytt golv. Men då får du bekosta det själv och det ska vara fackmannamässigt monterat.
- Vi kan göra detta mot en förhöjd hyra framöver
- Byte av golv sker vart tionde år. Du får vänta till kommande renovering. Eller så betalar du X kronor och får renoveringen utförd i förväg. Du får inte göra detta själv då det är för svårt ingrepp på bostaden.
Hos större hyresvärdar är alternativ 3 mycket vanligt. De har renoveringsplaner som avgör hur ofta som specifika renoveringar ska ske. Vill man att det ska ske tidigare kan det betalas med förhöjd hyra eller en engångssumma. Men det betyder inte att man kan beställa nytt golv ”när som helst”. Det kan finnas en regel kring när detta kan genomföras. Hos flera hyresvärdar går det inte heller att få renoveringen tidigare än gällande renoveringsplan.
Alternativ
Som nämnts i början kan man lägga in golv – så länge som lägenheten kan återställas. Därmed kan man välja att golf som är lätt att lägga ut, och lätt att ta bort. Detta i alla fall fram till den dagen som renovering sker och man får nytt golv bekostat. Parkettgolv är ett ständigt populärt alternativ. För den som behöver ett mer beständigt och tåligt golv kan klinker vara ett bra alternativ. Om du behöver fler tips inför själva arbetet finns det gott om alternativ.
Men framförallt – Prata med din hyresvärd och kom fram till en lösning som bägge parter är nöjda med.
Bostadsrätten
Som bostadsrättsinnehavare äger du inte bostaden. Det är det många som tror men det är föreningen som äger den. Det man betalar för är rätten att få bo där. Detta medför att alla bostadsrättsföreningar har stadgar som begränsar vad de boende får göra i bostaden. Lite generellt brukar man säga att föreningen äger yttersidan samt VVS. Detta medan bostadsrättsinnehavaren äger rätten att ändra det som är inomhus. Oftast går det därmed att lägga nytt golv i lägenheten utan att först fråga föreningen. Däremot kan stadgarna variera något mellan de olika föreningarna så är man osäker bör man alltid fråga först.
Utomhus
För golv som passar utomhus, exempelvis i trädgården eller under en paviljong eller carport behövs ett tåligt underlag. Marksten eller klinkergolv kan passa, eftersom de tål en del stryk och påfrestningar som det ofta blir med åren.
Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.