Pasta carbonara – recept och mat med historia

Recept på zucchinispaghetti

Det finns oändligt med varianter av Pasta Carbonara recept, men oftast är det såsen som skiljer sig åt i de olika recepten. Så varför inte testa att byta ut spaghettin mot hemmagjord zucchinispaghetti? Zucchinispaghetti är även kallat zoodles och ett mycket nyttigare alternativ till pasta. Perfekt för sig som vill dra ner på kolhydraterna eller äter LCHF, dessutom är det snabbt och lättlagat. Läs nedan hur du går tillväga för att laga zucchinispagetti till din Carbonara!

Ingredienser

Zucchini
Vatten
Salt

Tillvägagångsätt:

En mandolin är ett bra köksredskap för att få till långa, jämna strimlor men om du inte har det hemma så går det bra att använda sig av en potatisskalare istället. Dela zucchinin i fyra delar och skär bort kärnhuset. Skala sedan långa strimmor med potatisskalaren.
Koka upp en kastrull med saltat vatten och doppa snabbt zucchinistrimlorna i det kokade vattnet. Några sekunder räcker, sen är zucchinispaghettin redo att serveras.
Istället för att koka zucchinin kan du också steka den. Stek i så fall strimlorna i en het stekpanna med lite olja. När zucchini har fått färg så är den klar.
Om du föredrar att koka eller steka är en smaksak. Gör det som du tycker om bäst!

Vegansk pasta carbonara

Här kan du läsa recept på vegetarisk, nyttigare och klassisk-carbonara men går det att göra en helt vegansk-carbonara? Givetvis går det!
Skinkan/bacon kan lätt bytas ut mot vegansk skinka från tex Astrid och Aporna, rökt tofu svamp eller tempeh. I stället för att använda grädde kan du använda dig av havre, soja- baserade produkter och för att få till den lite gryniga konsistensen är cashewnötter ett bra substitut till parmesanen. Om du känner dig sugen på en vegansk carbonara så har vi skrivit ner två smaskiga recept till dig! Om du vill spara tid på din matlagning och framför allt på inhandlingen av maten tipsar vi gärna om matkassar. En matkasse kan vara ett smart sätt för hela familjen att spara tid och få tid för varandra istället. Se matkassar här.

Carbonara med vegansk skinka

4 port.
340 gram Spaghetti utan ägg. (tex Ica Basic)
150 gram vegansk skinka från tex. Astrid och Aporna
1/2 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3,5 dl Imat
150g Ärtor
Svartpeppar och salt efter smak
Tillagning:
Steg 1:
Koka Spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
Steg 2:
Stek den veganska skinkan i en stekpanna i lite olja tills den blir knaprig. Hacka gul lök samt purjolök och pressa i vitlöken, fräs allt tillsammans med skinkan. Tillsätt ärtorna och Imat och låt det sjuda i några minuter. Krydda sedan med salt och peppar utefter smak.
Steg 3:
Tillsätt Spaghetti och rör om tills att såsen och Spaghetti blandats ordentligt, sen är det bara att avnjuta en den veganska carbonaran!

Tempeh Carbonara

4 personer
Tempeh en nyttig sojabönbaserad produkt som innehåller en hög halt av protein, vitaminer samt kostfiber. Ursprungligen kommer det ifrån Indonesien men i och med det nyttiga innehållet blir det ett allt mer populärt substitut till kött för vegetarianer och veganer världen över. Vi har skrivit ner ett recept till dig på en vegansk tempeh carbonara!

Ingredienser:

Tempeh bacon
2 msk olivolja
200g tempeh
1 gul lök
1 tsk soja
1 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar efter smak
Carbonara sås
340 gram Spaghetti utan ägg
2 dl cashewnötter
4,5 dl osötad sojamjölk
1 vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak
Tillagning
Steg 1:
Koka Spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
Steg 2:
Skär tempeh i små kuber, hetta upp olja i en stekpanna och stek tempeh kuberna tills den fått lite yta. Ca 2 minuter brukar vara lagom men det beror vilken storleken på kuberna. Hacka gullöken och pressa i vitlöken, fräs allt tillsammans med tempeh kuberna. Tillsätt paprikapulver, soja, salt och peppar och stek ytterligare ca 5 minuter tills tempen har blivit krispig.
Steg 3:
Mixa cashewnötterna, sojamjölken och vitlöksklyftan till en jämn kräm. Koka det sedan i 2-3 minuter, salt och peppra efter smak.
Steg 4:
Tillsätt Spaghettin och tempeh-baconen i såsen, rör samman allt och servera genast. Extra gott blir det med lite persilja till!

Läs en till nyhet...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *