Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kredit eller lån?

Det finns alltid fördelar och nackdelar med olika krediter. En låneform som tagit allt större mark under föregående år är så kallade kontokrediter. Flera företag som tidigare enbart erbjudit smålån har nu börjat att även erbjuda krediter. Vad finns det då för fördel och nackdel med kredit vs lån?

En gång eller flera gånger

När ett lån tecknas finns ett fast datum då hela skulden ska vara återbetald. När sedan pengarna har betalats tillbaka är låneavtalet avslutat. Den som behöver mer pengar måste därmed göra en ny ansökan om ett nytt lån. Därmed kan man säga att ett lån bygger på att man lånar pengar en gång.

Detta kan ställas mot krediter som är uppbyggda mer som ett kreditkort. Krediten finns där att utnyttja när som helst men det är enbart när pengarna tas ut som räntan betalas. Man kan sedan betala tillbaka delar av, eller hela, krediten och därmed skapa sig större kreditutrymme för kommande uttag. Så länge som inte hela krediten är utnyttjad går det att ta ut pengar. Så fort som återbetalning skett kan man även ta ut mer pengar på krediten.

Därmed är krediten betydligt mer flexibel. Man behöver inte söka ett nytt lån när pengarna sinar i kassan och man har alltid tillgång till krediten (förutsatt att inte hela är använd).

Tydlig eller flexibel återbetalning

Ett lån har ett tydligt datum när pengarna ska vara återbetalda. Det gör också att man lättare ”tvingar sig” att verkligen betala tillbaka lånet. I annat fall är ju risken att skulden dras till inkasso och därmed skapas mycket höga kostnader.

När det kommer till krediter behöver vanligtvis enbart en viss procent av utnyttjad kredit betalas tillbaka varje månad. Det kan exempelvis vara att 10% av krediten ska betalas.

Detta skapar en flexibilitet och möjlighet att skjuta upp betalningarna och det kan därmed ta mycket lång tid att betala tillbaka hela krediten.

Den som är disciplinerad och betalar av en kreditskuld snabbt tjänar på att välja denna låneform. Detta eftersom räntorna brukar vara betydligt lägre än smålån. Men den som inte har disciplinen och därmed skjuter upp slutbetalningen på skulden kommer i längden att betala ganska mycket för lånesumman.

Räntesats

Att få bäst räntesats på lånet är vad de allra flesta sätter högst i val av lånegivare. Ställer man krediter mot smålån vinner krediterna nästan jämt. Det är inte sällan hälften så billigt med kredit än lån. Men då ska man, som ovan nämnts, även vara disciplinerad gällande återbetalningen. Annars kan det mycket väl bli dyrare ändå i längden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *