Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vilken typ av förstoringsglas ska man välja?

Det finns många olika typer av förstoringsglas som passar vid olika tillfällen. Innan man köper ett kan det vara bra att fundera på vid vilka tillfällen man ska använda det. En rekommendation är att ta sig en extra funderare innan man köper ett så att det verkligen blir rätt sorts.

Förstoringsglas med inbyggd lampa

En av typerna är förstoringsglas med inbyggd lampa. Dessa har oftast inbyggda LED-lampor, vilka kräver batterier för att fungera. De passar bra när man inte har så stark belysning hemma och behöver pilla med något som kräver hög precision till exempel lödning. Kan också vara användbar om man har stark belysning och vill undvika att få skuggor från handen på objektet som man iakttar. På förstoringsglas.se finns ett stort utbud av dessa förstoringsglas.

Luppar

En annan variant är luppen, som brukar bestå av en konvex vilken innefattas av en tjockare ram. Den är praktisk att använda om man vill stänga in något under en kortare tidsperiod till exempel en insekt. Den kan också vara användbar om man vill ha en högre förstoringsgrad, eftersom man kan placera handtaget mot en plan yta och på så sätt hålla still den på rätt avstånd för att förstora optimalt.

Pincett + konvex lins= succé?

Ett ytterligare exempel är förstoringsglas med pincett. Det optimala tillfället då dessa passar är vid fästingborttagning. Då underlättar nämligen linsen genom att man kan se fästingen tydligare och därmed lättare hitta den med pincetten. Det gör också att pincetten kan få ett bättre grepp om fästingen och dra ut hela på en gång. Det går så klart att använda båda verktygen separat, men då måste man använda båda händerna och det kan bli besvärligt att hålla dem i rätt vinkel till varandra för att både se fästingen och kunna dra ut den. Ett annat tillfälle då det passar bra är vid frimärkssamling. Man behöver oftast vara försiktig och ta i frimärkena med pincett, men samtidigt vilja titta närmare på dem med en konvex lins. När de nu sitter ihop kan man slå två flugor i en smäll och göra både och på samma gång.

Hopfällbara förstoringsglas som får plats i fickan

Det sista exemplet gäller förstoringsglas som kan fällas ihop. När de fälls ihop så skyddas de dels bättre och blir dels så pass små att de lätt får plats i fickan. Dessa är användbara om man ofta använder förstoringsglas i vardagen och behöver ha ett med sig ett ständigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *