Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Välja låneförmedlare

Låneförmedling är en tjänst som är mycket populär i Sverige. Det är inte så konstigt med tanke på att tjänsten är gratis och att många sparar stora summor på att lägga om lånen och jämföra räntesatser innan nya lån tecknas.

Men med ett stort utbud kommer lätt frågan ”Vilken låneförmedlare är bäst?

Svaret är inte helt lätt att svara på för mycket beror det på vad man prioriterar. En låneförmedling kan vara bäst för en lånetagare medan en annan passar bättre för en annan.

Ett exempel är lånesumman. Är det ett bolån som ska tecknas är det nästan enbart Mitt Bolån som kan utnyttjas. Det är den enda stora och kända låneförmedlaren som enbart har fokus på bolån.

Är det istället ett mycket litet lån som ska tecknas blir även utbudet relativt litet. Exempelvis förmedlar låneförmedlaren Zmarta lån från 1000kr medan många andra har lägsta nivå på 10.000kr eller 5000kr.

Även uppåt är det stor skillnad mellan de olika aktörerna. Många erbjuder exempelvis enbart lånejämförelser mellan banker upp till 350.000kr. Detta medan just Zmarta och Freedom Finance erbjuder lån upp till 500.000kr.

Första steget bör alltså vara att man tänker över hur stor summa man vill låna och sedan letar efter en aktör som erbjuder denna summa.

Andra steget bör vara att söka sig till stora och etablerade låneförmedlingsföretag. Företag som har funnits länge på marknaden så som Lendo, Advisa, Freedom Finance och Zmarta. Det finns nämligen ett stort antal aktörer på marknaden som lovar ”guld och gröna skogar” men som, vid närmare kontroll, visar sig inte alls ha samma goda tjänst som de större aktörerna.

En sak som skiljer företagen åt är exempelvis hur många banker de jämför. De största aktörerna jämför ca 20 banker vilket bör anses vara mycket väl för att en god jämförelse ska kunna göras. Några av de mindre jämför enbart 8-10st och det finns även de företag som inte ens nämner hur många banker de jämför.

Tredje steget är att inte vara nöjd efter första jämförelsen. Den som låter Lendo göra en jämförelse får inte med säkerhet samma resultat som om man låtit Zmarta genomfört samma undersökning. Orsaken är att de olika låneförmedlarna har samarbete med något olika banker. Till viss del är det samma men till viss del också helt olika. Detta innebär att det kan löna sig att låta flera låneförmedlare jämföra flera banker och att man därmed inte bara jämför bankerna – utan även låneförmedlarna.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.