Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Höstjacka – Kanske en fleecejacka i år?

När sommaren börjar ta slut och kylan kommer ska höstjackan fram. Jackan som håller värmen bättre än sommarjackan samtidigt som den inte är lika fodrad som sin storebror vinterjackan. Ser man till utbudet är det bland det bredaste som finns inom jackor. Sidan höstjackor.se har listat några av de vanligaste modellerna och vilken som bör väljas beror mycket på vilken funktion man efterfrågar – även om många främst prioriterar dess utseende.

Dunjacka – Är dunjacka en vinterjacka en höstjacka? Det beror lite på hur tjock dundelen är. De tunnare har bara ett tunt lager av dun och värmer därmed inte speciellt mycket. Vissa väljer till och med att köpa en dunväst vilket skapar en luftigare känsla.

Fleecejacka – En s.k. fleecejacka  kan vara det perfekta plagget när det blir lite kallare ute. Dessa är inte så täta som vindjackorna och dunjackorna så vinden blåser lätt igenom dem. Blir det för kallt kan en tunn skaljacka användas utanpå fleecejackan. Därmed skapar man lager på lager vilket är det bästa sättet för att kunna få upp värmen – men även kyla av sig om så behövs.

Kappa – Kappan är ett stort begrepp som innefattar ett stort antal jackor. Det som kännetecknar en kappa är att den går ner långt ner över höft och ben. Därmed är jackan inte bara värmande för överkroppen utan även en del av låren. Mycket skönt och varmt plagg som passar perfekt när höstens vindar biter.

Skinnjacka – Skinnjacka är en jacka som passar näst intill året runt. Det är bara på sommarens varmaste dagar som den kan lämnas kvar i garderoben. Modemässigt har skinnjackan alltid varit inne och utbudet är mycket brett gällande färg och form. Det man kan tänka på inför höstinköpet är hur tjock den ska vara. Vissa är mycket tjocka och värmer då rejält. Men med tanke på att jackan inte andas speciellt bra kan man hellre se på lite tunnare modeller och hellre har en extra tröja om det blir kallt.

Trenchcoat – De första modellerna av Trenchcoat bar enbart av män. Män i skyttegravar som ville hålla sig varma. Det var alltså från början ett militärt plagg som ”uppfanns” år 1901. Det blev snabbt ett mycket populärt plagg inom militären då väta var en av de stora ”fienderna” på slagfältet.

Det som är kännetäckande för dessa är att de har dubbla rader av knappar och att den är så lång att den nästan når till marken. Utöver det brukar de vara beige, kaki eller brunt. Detta är den jacka som finns i minsta antal färger. I alla fall i jämförelse mot de ovan nämnda jackorna.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.