Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bakteriestrid kan vara orsaken till mjäll

Har du mjäll? I sådana fall tampas troligtvis två typer av dominanta bakterier om första parkett till toppen på ditt huvud.

Våra huvuden kryllar faktiskt av bakterier likt mycket annat i vår kropp. Det har visat sig att interaktionen mellan två stycken mikroorganismer och deras strider mot varandra hjälpa till i kampen att identifiera mjäll. Forskningen är inte helt enig om vad mjäll exakt beror på trots att det drabbar mer än hälften av befolkningen någon gång under livet. Att det har en stark korrelation med en jästsvamp som trivs i hårbotten kan styrkas – men bakterier är någonting nytt.

En ny studie som publicerades i journalen ”Scientific Reports” riktar sin fokus på bakterierna kallad Propionibacterium och Staphylococcus istället för jästsvampen. Tidigare har jästsvampen ansetts vara den drivande faktorn bakom orsaken till mjäll men så behöver alltså inte fallet vara.

”Mjäll är en mycket vanlig hårbottensjukdom som har drabbat oss i århundranden och finns i nästan 50% av befolkningen” skriver huvudansvarige Zhijue Xu och hans team vid Shanhai’s Jiao Tong universitet i rapporten. Värt att tilläggas är att de även nämner att andra forskare och vetenskapsmän har arbetat med den ofta otrevliga och obekväma kliande hudåkomman i decennier.

Mjäll består i huvudsak av flagor och hud mixat med sebum, en oljig substans som produceras av kroppens körtlar. Överskott av Sebum ger ofta en fet hårbotten, mjäll och kan även skapa acneproblem. Mjäll är ovanligt innan puberteten och når sin kulm under tonåren för att sakta stagnera med åldern. Visserligen finns det mjällschampo och livsstilsändringar som man kan ta till för att kontrollera mjällen, det finns däremot inget botemedel.

I ett nytt test utfört på ett universitet i Kina med över 170 deltagare så konstaterades det att när mjäll fanns närvarande så var också nivåerna av en viss bakterie högre. Denna bakterie känd som Staphylococcus. Bakteriens motpart och främsta konkurrent som kallas Propionibacterium hade däremot minskat i förekomst. Man kan alltså säga att ett slags krig pågår om vem av bakterierna som får äta av sebumet, som man tror är deras energikälla.

Denna nya upptäckt konstaterar alltså att det troligtvis inte enbart är jästsvampen utan minst lika mycket bakteriefloran som spelar sin roll i förekomsten av mjäll. Höga nivåer av vatten och fukt från duschande och badande skapar perfekta förutsättningar för dessa ärkefiender till bakterier att gro. Xu med kollegor tror att en balansering av dessa bakteriers förekomst kan reducera mjäll kraftigt.

Detta för oss vidare till bokstavligen miljon-frågan i hur man skall uppnå detta mål. Med tanke på att 3.7 miljarder människor har överdriven mjällförekomst och är potentiella kunder för en effektiv behandling så är insatserna höga. Det är troligt att många forskarteam kommer studera hudsjukdomen ytterligare i framtiden. Hur kampen mot mjäll slutar vet vi nog inte än – men nya strider vinns varje dag.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.