Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sälja begagnad mobil gynnar miljön

 

Den sprillans nya telefonen ligger i påsen du precis fått från butiken du handlat. När man skaffar en ny telefon så öppnas helt plötsligt också nya möjligheter och funktioner. Fast frågan som ofta hamnar lite glömd och undangömd är – vad gör man med sin gamla telefon?

Sälja iPhone eller andra mobiler på rätt ställe

Att sälja sin telefon kan egentligen bara ske på två vis – smidigt eller omständligt. Tyvärr slutar det ofta vid det sistnämnda alternativet. Vi lever i en modern tid då mycket har moderniserats där vi till och med kan få mat från butiker hemkörda till dörren. Men tyvärr så ekar inte samma trend genom alla korridorer och när det kommer till att bli av med gammal elektronik så finns det mycket kvar att önska.

För hur många svenskar är vi egentligen inte som har massvis med gamla smartphones och mobiltelefoner skramlandes i någon låda hemma? När vi sen ska sälja telefonen så använder vi oftast väldigt osmidiga metoder där många är beroende av köp- och säljsidor som blocket. Att få massvis med telefonsamtal, mail och frågor tär på ens energi. Att sälja till vänner kan för många kännas olustigt från första början för visst vill man vara snäll istället för girig.

Det handlar om att sälja mobilen på rätt ställe helt enkelt. Men hur och vart gör man det?

Miljötänk och bäst betalt samtidigt

Det har på senare tid börjat dyka upp en hel del smarta lösningar på detta problem. Att sälja sin mobiltelefon till leverantörer som enbart ägnar sig åt så kallad livscykelhantering av mobiler eller annan elektronisk utrustning borde alla göra. Vad detta innebär i praktiken så finns det helt enkelt gott om företag som köper in mobiler – och blir av med dem på rätt sätt.

Det hela fungerar som så att du får mobilen värderad ofta på direkten. Sedan får du ett litet paket hemskickad där du stoppar i din gamla mobiltelefon för att sedan returnera till företaget. Din mobiltelefons skick och stadie granskas sen för att slutligen ge dig en utbetalning. Fördelen med att använda en sådan tjänst är att du även kan sälja trasiga telefoner.

Ibland slutar din telefon upp som ny efter lite putsning och eventuellt utbyte av trasiga delar. Andra gånger så går den vidare till speciell avfallshantering för elektronik. Du blir med andra ord säker på att din telefon antingen återanvänds eller tas hand om på rätt sätt. I dessa tider är det viktigt att tänka på miljön och att sälja mobilen bör vara en fråga fler tar ställning till.

Att göra rätt är inte svårt

Så nästa gång du ska till att sälja iPhone eller annan mobil var noggrann med att tänka efter en gång extra. Som grädde på moset så har det dessutom visat sig att man ofta får bättre betalt genom att sälja sin mobiltelefon enligt denna metod jämfört med på blocket eller facebook köp- och säljsidor. Att göra rätt är inte svårt – så börja du med!