Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dikteringsfunktionen i iPhone

Smartphones tar allt större del i våra liv och nya funktioner skapas för att möta det växande behovet. Dikteringsfunktionen i iPhone passar bra för dig som vill kunna få ned text snabbt, och på språng. Vi pratar betydligt fortare än vad vi kan skriva – och i många fall hänger dikteringsfunktionen med utmärkt. Men det finns vissa brister, även om funktionen sammantaget kan komma mycket väl till hands vid många tillfällen.

Så gör du

På iPhone och iPad behöver du inte göra någonting alls för att aktivera dikteringsfunktionen. Har du en Mac klickar du på Systeminställningar, sedan Diktering och Tal, och därefter på Aktivera.

På din iPhone kan du öppna vilken app som helst där textredigering är möjlig, till exempel Anteckningar. När du har det svenska tangentbordet uppe ser du symbolen av en mikrofon i textfältet. Klicka på den och börja tala.

Kan inte diktera större mängder text

Är du en sådan som skriver väldigt långt när du SMSar? Om du vill använda dikteringsfunktionen får du vara beredd på att hela sms:et inte kommer att dikteras på en gång. Det finns nämligen en gräns – oklart exakt var den går – för hur mycket du kan få nedtecknat innan du behöver trycka in dikteringsknappen igen. För dig som bara vill ge snabba, korta svar på SMS, eller prata in en sökning på nätet, är det här dock givetvis inget hinder.

Kortkommandon låter dig redigera texten med rösten

För dig som vill diktera lite längre texter är det bra att känna till de kortkommandon som finns. Istället för att pausa dikteringen och skriva ut punkter, kommatecken, bindestreck och andra skiljetecken, kan du helt enkelt tala in dem.

Det är dock inte alltid särskilt lätt att lyckas med detta. Ibland krävs en viss betoning för att det ska bli rätt. Testa dig fram och se vad som fungerar. En mycket hjälpsam funktion för dig som vill prata in längre texter är kommandot ”Ny rad”, som låter dig göra styckeindelning med rösten.

Lär dig kommandona

Vad du ska säga för att diktera de olika tecknen skiljer sig lite åt. För många tecken säger du helt enkelt tecknets namn (till exempel ”punkt”, ”frågetecken” eller ”kolon”). För andra tecken såsom för ”@” till exempel, räcker det inte med att säga ”snabel-a”. Du behöver säga ”snabel-a-tecken”.

Vissa kommandon kräver att man har tungan rätt i mun. Ett exempel på det här är ”®”, där du behöver säga ”registreratvarumärkestecken” i betoningen av ett, långt ord. Vissa grundläggande skiljetecken saknas det dock kommandon för. Ett exempel på det är citationstecken. Kanske kommer det här i en framtida uppdatering, men än så länge täcker i alla fall dikteringsfunktionen de flesta behov. Enklare redigeringar kan man sedan snabbt göra med fingrarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *