Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Undvik onödiga lånekostnader

Det här med privatekonomi och att få pengarna att räcka varje månad är ganska jobbigt för många hushåll. Det kan vara så att man gör allt man kan och verkligen har stenkoll på sin ekonomi och vart pengarna går men i de allra flesta fall så är det verkligen motsatsen. Det är väldigt många hushåll idag som inte har någon koll alls på vart deras pengar går och ofta så löser man bristen på pengar genom att ta till krediter och lån för att se till att man kan köpa sig det man vill ha. Men om man vill bryta det här mönstret och verkligen ordna upp sin ekonomi och komma bort ifrån smålån, hur gör man då?

Få koll på dina utgifter

Att få koll på vart pengarna går är verkligen det viktigaste steget och det kommer ofta som en chock för många hur mycket pengar som försvinner på småsaker. Är det så att man dessutom har en hel del krediter så kan du räkna med att en större mängd av dina intjänade slantar kommer att gå till att betala räntor och avgifter för dessa. Det går snabbt utför när man väl ger sig in på kreditmarknaden så det gäller att vara vaksam. Man kanske inte tycker att ett par hundralappar för ett mindre lån är så mycket pengar. Men tar man det flera gånger under ett år så kan det snabbt gå upp till betydande summor. En annan utgift som ofta är mycket större än man tror är de små utgifterna för småsaker som fika godis och kaffe. Försök att göra dig av med alla onödiga utgifter.

Se över dina lån

Som jag nämnde ovan så är kostnaden för lån och krediter ofta en väldigt stor utgift. Och det är sällan så att det bara är bolån som hamnar på den här utgiftsposten. Väldigt många idag har flertalet kreditkort och man kanske har en eller ett par dåliga smålån med som har en väldigt hög kostnad. Så Få koll på dina lån. Kolla upp om du har möjlighet att samla dina krediter under ett gemensamt lån antingen genom att öka bolånet om du har möjlighet till det eller ta ett större lån med bättre villkor så att du får ned kostnaden något.

Undvik nya lån

Undvik så långt som möjligt att ta nya lån och krediter. Jag har i det här artikeln varit väldigt negativt inställd till smålån och krediter. Detta då lånet har en väldigt hög kostnad och det är alldeles för många som tar dessa lån utan att tänka igen. Sedan så finns det självklart tillfällen då det är motiverat att ta smålån. Men då ska man göra det noggrant genom att exempelvis jämföra lånens kostnader. På så vis kan du åtminstone undvika att ta dyrare lån än nödvändigt.

Håll i slantarna

Sist men inte minst så återgår jag till det här med utgifterna. Släng inte bort dina pengar på sådant som du inte behöver. Det finns otroligt mycket pengar att spara bara genom att ändra sina vanor. Gå inte till affären utan att veta vad du verkligen behöver och undvik att handla sånt som du är sugen på för tillfället. Tänk igenom vad du ska äta så att du inte behöver slänga mat. Och fråga dig själv varje gång du handlar om det verkligen är så att du behöver det du ska köpa.

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.