Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Att jämföra multiskrivare

En multiskrivare är en skrivare som har tre funktioner. Utöver att skriva ut kan den scanna och kopiera. Utbudet är stort och som konsument bör man tänka över vad man anser vara viktigast i val av skrivare. Är det billiga färgpatroner, dvs en billig driftskostnad, eller är det viktigaste att den kan skriva ut dubbelsidigt? Kanske väger anslutningsmöjligheter tyngre än tidsåtgång?

Några saker man kan tänka på är:

Kvalité – Det gäller då både utskrift av enbart text samt foton. Här bör man både se på kontrast, skärpa och färgåtergivning.

Tidsåtgång – Mäts oftast i hur lång tid det tar att skriva ut fem papper med enbart text. Är det fotoutskrift som mäts gäller det enbart ett papper.

Utskriftskostnad – Det finns multiskrivare som skriver ut så kallade testsidor för ca 0,40kr styck. Samtidigt finns det de där kostnaden är det dubbla och till och med fyrdubbla. Med en testsida menas då en sida som både har text och bild och som är den sida som skrivs ut när man väljer att skrivaren ska skriva ut en ”testsida”.

Om man räknar med att skriva ut 500 sidor med text och bild betyder det att man spar 500kr om priset är 0,40 istället för 1,40 per utskrift. Därmed är det viktigare att se på detta pris än pris på skrivaren. Utskriftskostnad är beräknad på originalpatroner. Vid köp av färgpatroner som är av andra märken kan utskriftskostnaden pressas ytterligare.

Färgpatronerna – Det finns två saker som skiljer skrivarna åt gällande färgpatroner. För det första om skrivaren har separata patroner för varje färg. I längden är det billigare eftersom en kombipatron måste bytas om en av färgerna tar slut.

För det andra om skrivaren kan skriva ut trots att svart bläckpatron är slut. Även detta är en fördel men något inte alla skrivare klarar av.

Nätverk – Kan skrivaren kopplas in till Wifi? Kan man skriva ut via NFC, Epost, Airprint eller kanske till och med Google Cloudprint? Hur vill du kunna skriva ut?

Vad är viktigast för dig i val av skrivare?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *