Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Glas med ditt eget innehåll – att göra vin med vinsatser

Vin är en dryck som passar till nästan alla tillfällen när det kommer till att njuta. Som ett fräscht komplement till kräftskivan, till oxfilén eller bara ett glas till vardags. Utrymmen för att unna sig ett litet glas vin kan vara många – men hur ser det egentligen ut med tillverkning av drycken?

Att tillverka sitt eget vin är ingen konst alls. Förr i tiden så var vintillverkning en stor och kostsam process enbart tillgänglig för gårdar och större tillverkare. Allt med som utvecklingen gick framåt så gjorde även branschen för vintillverkning det. Från att ha varit någonting tillgängligt för ett par utvalda få till den stora allmänheten under loppet av enbart några år. Helt plötsligt kunde man tillverka vin helt själv hemma utan att behöva ha vare sig förkunskaper eller allt för stora förberedelser. Detta nya fenomen blev under 70-talet känt som ”vinsatser” i de svenska folkhemmen.

Ännu idag finns fortfarande vinsatser kvar och är stark i sin popularitet. Det finns vinsatser i väldigt många olika utföranden och variationer. Från enkla vinsatser som blir klar under så lite som tio dagar med hjälp av turbojäst till mer sofistikerade lösningar som kräver omsorg och tålamod i kombination med fina instrument. Gemensamt är att oavsett vilken typ av vinsats man väljer så kan man vara säker på att den energi man lägger ner betalar igen sig. Att tillverka vin i samma kvalité rent smakmässigt som systembolagets utbud är ingen ovanlighet bland hobbytillverkare och entusiaster. Dessutom är det såklart mycket billigare (och roligare).

Komma igång med vinsatser

Att göra eget vin med hjälp av en behändig vinsats är enklare än någonsin. Det finns massvis med vinsats guider och hjälp att hämta på nätet i form av forum, hemsidor och instruktionsblad. Innan man tillverkar sin första vinsats är det alltid grundinformation att ta reda på. Som till exempel vilka tillbehör man behöver (allt ifrån behållare till jässtop) samt olika vinsatsmodeller. Var därför extra noggrann när du letar efter information så det kommer ifrån en källa med kunskap i ämnet. Annars finns det risk för att vinsatsen i värsta fall misslyckas i exempelvis jäsningsprocessen eller andra vitala delar eller steg.

Vilka typer av vinsatser finns det?

Som tidigare nämnt så svämmar nästan marknaden över i olika vinsatser från diverse tillverkare. Vare sig du är nybörjare eller erfaren hobbyentusiast så kan man med enkelhet hitta vinsatser med en rad uppsjö olika smaker och varianter. Vad sägs till exempel om blåbärsvin, rosé, vitt eller rött? Idag finns i princip allting tillgängligt att beställa över nätet. Det bästa är dessutom att frakten ofta är gratis eller mycket billig när du beställer online, och du får chansen att läsa kundomdömen och instruktioner innan du faktiskt handlar produkten.

Oavsett om du redan varit nyfiken på vintillverkning eller om detta är första gången du läser om det så är det sannerligen en rolig och givande hobby. Att kunna bjuda på sin egentillverkade flaska vin när man är bortbjuden eller får besök är oslagbart. Vem vet – kanske vinsatser är någonting för även dig? Ta tillfället i akt och pröva du med!

Kommentarer är stängda, men trackbacks och pingbacks är öppna.